Колодій на Хуторі Савки. Звіт про свято.

теґи: Колодій, Масляна, Народні гуляння, Хутір Савки, етнографія, народне мистецтво, народні звичаї, народні свята

Подія:

Святкування Масляної на Хуторі Савки

Відбулася:

14 лютого 2010

Вдало проходили Масниці у нас на хуторі. Тим, кому не вдалося завітати до нас мають нагоду відчути дух свята, переглянувши фотографії, а ті хто був – ще раз згадати приємні моменти відпочинку. Щиро кажучи ці гостини були якісь по-особливому домашні, мабуть завдяки тому, що усі ми піймали єдину хвилю.

Наші любі господині. Трудівниці, що готують страви для свята.
Господині хутору. Не лише готують смачні страви, а й зустрічають з хлібом коло воріт.
 

Зустріч на Хуторі СавкиХліб ще теплийЗустріч на хуторі Савки

Спочатку гості послухали про те, як святкували Масляну наші діди-прадіди, а потім побравши хто вила, хто граблі, хто серпи, а хто й рублі для прасування пішли за село на пустир зиму виганяти.

До опудала зими прив'язували гості прив'язали свої негаразди, та усе те недобре, яке вони не хочуть бачити і відчувати у майбутньому. Щоб разом зі спаленою зимою полетіло те все горе на сухий ліс.

Прив'язуємо негараздиЙдемо за село палити "зиму"Весела громада хутору

 



Обряди проводили дівчата з фольклорного гурту автентичного співу "Володар" разом з гостями вони співали старовинних поліських пісень та звеселяли присутніх жартівливими примовками. Навколо багаття дівчата тягли колодку, прикрашену стрічками, як символ свята, що відходить. Володар на Хуторі Савки
  Керівник гурту "Володар"Дівчата з "Володара"Триває запис дійства

 

Гуртом кричали "Зима геть!" і намагались якомога ясніше дати зрозуміти "зимі", що їй у наших краях більше не раді. Пухнастий білий сніг це чудово, але весна вже у наших серцях, тому чекати лишилось недовго.

Зима згоріла майже одразу, сподіваємось, що так швидко вона і відійде
Зима згоріла майже одразу, сподіваємось, що так швидко вона і відійде

Спалення зими на Хуторі СавкиМасляна на Хуторі СавкиГосподар палить зиму

 

Під акомпонемент стрітенських пісень усі їли млинці з медом, запиваючи ту смакоту трав'яним чаєм зі старовинного самовара. Щоб вода закипіла самовар натоплюють жаром та вугіллям і роздмухують чоботом.

Самовар на Масляну
Тульський самовар!

 

Засипаємо жар у самоварХутір Савки – Масляна, самоварСтароста кочегарить чоботом

 

Потім усіх чекав цікавий обряд колодки. Неодруженим парубкам, дівкам та їх батькам до рук чи ніг прив'язали колодки. "Оштрафовані" водили хоровод, а дівки з гурту "Володар" бажали їм чимшвидше виправитись, щоб наступний Колодій пройшов для них уже без колодки.

Фольклорний гурт Володар. Масляна, Колодій
Не оминула колодка і кралечок з "Володара"

Ось і відгуляли Масляну. Чоловіки протягом наступного тижня мали звичку ходити в гості до сусідів. Наступного дня, 15 лютого настає так званий "понеділок-полоскозуб". У цей день сиру вже не споживали, а навпаки виполіскували його залишки з рота.

Щоправда робили цю процедуру де не будь в корчмі, коротше кажучи випивали, щоб полегшити перехід до Великого посту. Закушували переважно простими стравами, та пиріжечками з капустою чи картоплею, зробленими на воді – "жиляниками". Через що перший тиждень посту дістав назву "жилавий".

Дівчата співають старовинну піснюРозповідь про КолодіяКолодій, Масляна на Хуторі Савки

 

Слідкуйте за новинами, попереду ще багато цікавих свят!

Оригінал статті на сайті музею: http://xutir-savky.com.ua